Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Πέραμος-Karşıyaka



Προβατάκια στα τείχη


Κοπάδι με πρόβατα με φόντο τα βυζαντινά τείχη της Πόλης.

Σκιες


Από δεξιά προς τα αριστερά: Η Αγία Ειρήνη, η Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί.

Σοκάκια- Sokaklar



Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Το Sarayburnu από το Tophane


Το Sarayburnu ιδωμένο από το Tophane. Στην άκρη της χερσονήσου το ανάκτορο του Τοπ Καπί, λίγο δεξιότερα ο μικρός τρούλος της Αγίας Ειρήνης , μετά ο τρούλος της Αγίας Σοφίας και πιο δεξιά ο τρούλος του Μπλε Τζαμιού.

Sirkeci 1900


Οι αποβάθρες του Sirkeci στην αυγή του 20ου αι.

Χιονισμένο Soğukçeşme


Το Soğukçeşme sokak βρίσκεται ανάμεσα στην Αγία Σοφία και την Αγία Ειρήνη κατά μήκος των τειχών του Σαραγιού. Ξεκινάει από την πρώτη πύλη του Σαραγιού και καταλήγει στην Alemdar cadessi μπροστά στην είσοδο του Gülhane parkı. Σε αυτό βρίσκονται μια σειρά από παλιά ξύλινα σπίτια που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπαλαιωθεί και πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται ως δωμάτια ξενοδοχείου. Ένα από αυτά χρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη με βιβλία που αφορούν αποκλειστικά την Κωνσταντινούπολη, ένας πολύ όμορφος και ζεστός χώρος με πλούσιο και σπάνιο υλικό. Λίγο πιο κάτω από τη βιβλιοθήκη υπάρχει βυζαντινή υπόγεια δεξαμενή που σήμερα χρησιμοποιείται ως ρεστοράν.

Ο καθαρισμός ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας










Το ψηφιδωτό παρουσιάζει δεξιά τον Μ. Κωνσταντίνο να προσφέρει την πόλη και αριστερά τον Ιουστινιανό να προσφέρει την Αγία Σοφία στην ένθρονη Παναγία.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Κωνσταντινούπολη 1638


Γκραβούρα του Meisner του 1638.

Το εσωτερικό της Μονής του Παντοκράτορα ΙΙ- Zeyrek camii içi ΙΙ








Στήλη του Κωνσταντίνου ΙΙ-Çemberlitaş IΙ









Μετά την άλωση το 1453 ο σταυρός από την κορυφή της στήλης απομακρύνθηκε. Το 1515 από φωτιά η στήλη έπαθε ζημιές και για να σταθεροποιηθεί μπήκαν στεφάνες από σίδερο. Κι αυτό το γεγονός είναι η αιτία που στα τουρκικά ονομάζεται Cemberlitas. Ο ι περιηγητές από τα μέσα του 16ου αι. και μετά αναφέρονται στη στήλη με το όνομα αυτό.

Στο υπάρχον ήδη παζάρι κοτόπουλων που υπήρχε στο φόρουμ φτιάχτηκαν πάρα πολλά ξύλινα παραπήγματα. Το 1587 σε μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή καταστράφηκαν 3 χάνια και 1.000 σπίτια(σύμφωνα με άλλες πηγές κάηκαν 3.000 σπίτια).



Μετά από ζημιές που έπαθε από το σεισμό του 1648 αλλά και από πυρκαγιιές του 1652 και 1660 ο σουλτάνος Μουσταφά Β΄(1695-1703) κάλυψε το βάθρο της στήλης το 1703 με ένα περίβλημα χτιστής πέτρας σε ύψος 10,9 μ. για να την εξασφαλίσει από κάτω.
Τον Ιούλιο του 1779 η στήλη παθαίνει πάλι ζημιές από πυρκαγιά.
Το 1909 έγιναν επισκευές στη στήλη. Τ αχρόνια 1918-1923 ο E. Mamboury και ο C. Vett έκαναν αρχαιολογικές έρευνες. Στη διάρκεια των ερευνών αυτών στα ανατολικά, νότια και δυτικά της βάσης της στήλης και σε βάθος 2,35 μ. κάτω του σημερινού εδάφους βρέθηκε η πλακόστρωση του φόρουμ και πιο βαθιά η νεκρόπολη, η Μέση οδός καθώς και οι δρόμοι νερού που περνούσαν από την περιοχή.



Οι τελευταίες εργασίες που έγιναν στη στήλη ήταν την προηγούμενη δεκαετία και τελείωσαν το 2010.