Σάββατο 31 Μαρτίου 2012
Κινστέρνα Άσπαρος- το χωριό ΙΙ- Aspar sarnici- köy II
Το "χωριό" με τα δέντρα του, τους μπαξέδες του μέσα στην ανοιχτή κινστέρνα του Άσπαρος δίπλα στο τζαμί του Yavuz Selim. Η φωτογραφία είναι των αρχών της δεκαετίας του '80, στα τελευταία χρόνια ύπαρξης του "χωριού".
Στο πάρκο του Ταξίμ- Taksim parkta
Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012
Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012
Το Zeyrek στα 1941
Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012
Τρίτη 27 Μαρτίου 2012
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012
Κυριακή 25 Μαρτίου 2012
Αγίασμα του Αγίου Θεράποντα
Το αγίασμα του Αγίου Θεράποντα βρίσκεται στο κτίριο που φαίνεται ανάμεσα στους δύο πύργους του τείχους του Σαραγιού. Βρίσκεται στην οδό Alemdar caddesi λίγο μετά τη στροφή που κάνει ο δρόμος στο Alay köskü. Είναι σε ένα διώροφο κτίριο και το αγίασμα βρίσκεται στο κάτω μέρος. Στα βυζαντινά χρόνια το αγίασμα βρισκόταν σε σημείο πιο μέσα από τα τείχη (που τότε δεν υπήρχαν), στο ίδιο σημείο έμεινε και για μεγάλη χρονική περίοδο στα οθωμανικά χρόνια. Το 1820 μετατοπίστηκε η κοίτη του αγιάσματος έξω από τα τείχη μιας και πριν βρισκόταν μέσα στο χώρο του Σαραγιού. Το 1901 ο πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄πέτυχε έτσι ώστε το πάνω μέρος του κτιρίου να συνεχίσει να ανήκει στον Τούρκο ιδιοκτήτη του ενώ στο υπόγειο φτιάχτηκε ολόκληρη εκκλησία και δύο δωμάτια στον ημιώροφο. Το 1931 το αγίασμα επισκευάστηκε και τοποθετήθηκε μαρμάρινο αγιασματάρι. Το 1955 το αγίασμα καταστράφηκε κατά τα "Σεπτεμβριανά" αργότερα όμως επισκευάστηκε.
Σήμερα με το αγίασμα του Βεφά είναι τα πιο δημοφιλή αγιάσματα της Πόλης που τα επισκέπτονται χριστιανοί και μουσουλμάνοι.
Όσον αφορά τη φωτογραφία η οδός έτσι όπως ήταν τότε είναι και τώρα. Στα δεξιά είναι ο τοίχος της Υψηλής Πύλης, το φαρδύ πεζοδρόμιο, το κτίριο απέναντι που σήμερα είναι το ξενοδοχείο "Αμισός", οι ράγες του τραμ. Αυτό που άλλαξε είναι ότι στη θέση που βρίσκονται τα άλογα στη φωτογραφία βρίσκεται η στάση του τραμ.
1857 Απ' τον πύργο του Βαγιαζήτ- 1857 Beyazıt Kulesi'nden
Σάββατο 24 Μαρτίου 2012
Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012
Το Emirler mescidi στο Sirkeci
Το mescid αυτό βρισκόταν στο παρκάκι που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στο σταθμό και τον παραλιακό δρόμο. Είχε χτιστεί από τον Emir Hoca Mustafa Efendi. Ήταν ένα απλό κτίσμα με μιναρέ της τεχνοτροπίας του 19ου αι. Γκρεμίστηκε τα χρόνια 1955-57. Ήταν γνωστό και ως Sirkeci camii. Στη φωτογραφία φαίνεται ο μιναρές του στο βάθος.