Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Şeyh Süleyman Mescidi



Το κτίσμα στα χρόνια του Πασπάτη.

Το βυζαντινό αυτό κτίσμα βρίσκεται στην Zeyrek Caddesi No:26 στα πέριξ της Μονής του Παντοκράτορα (Zeyrek camii). Ήταν η βιβλιοθήκη της Μονής και βρίσκεται 120μ. νοτιοδυτικά της.Είναι ένα οκτάγωνο κτίριο δέκα μέτρα μήκους και άλλο τόσο πλάτους. Τα παράθυρα είναι στο άνω μέρος του κτιρίου, είναι τρουλωτό και σκεπάζεται με κεραμίδια. Ο Πασπάτης αναφέρει ότι υπήρχε ένας μικρός περίβολος στη δυτική πλευρά όπου και μουσουλμανικοί τάφοι και μέσα από αυτόν τον περίβολο περνούσαν για ναμπουν στο κτίριο από μια μικρή πόρτα. Επίσης αναφέρει ότι μέσα στο κτίριο σεν υπήρχε κάποιο βυζαντινό στολίδι, το φως έμπαινε από τα μεγάλα παράθυρα αν και κάποια τα είχαν χτίσει.


Αναπαράσταση του αρχικού κτίσματος.


Το κτίσμα μετατράπηκε σε mescidi από τον Σεΐχ Σουλεϊμάν που ήταν στην υπηρεσία του Μωάμεθ του Πορθητή, μάλιστα τάφηκε εκεί. Στην μεγάλη πυρκαγιά του Τζιβαλίου το κτίσμα κάηκε και επισκευάσθηκε κατόπιν από τον Χασάν Αγά, επίτροπο της Αϊσέ σουλτάνας επί Μουσταφά του Γ'.
















 

 Χάρτες της περιοχής όπου βρίσκεται.



Είναι από τα πολυτιμότερα διασωθέντα βυζαντινά μνημεία γιατί διασώζει τον τύπο των κτισμάτων των βυζαντινών βιβλιοθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου