Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Αγίασμα του Αγίου Θεράποντα


Το αγίασμα του Αγίου Θεράποντα βρίσκεται στο κτίριο που φαίνεται ανάμεσα στους δύο πύργους του τείχους του Σαραγιού. Βρίσκεται στην οδό Alemdar caddesi λίγο μετά τη στροφή που κάνει ο δρόμος στο Alay köskü. Είναι σε ένα διώροφο κτίριο και το αγίασμα βρίσκεται στο κάτω μέρος. Στα βυζαντινά χρόνια το αγίασμα βρισκόταν σε σημείο πιο μέσα από τα τείχη (που τότε δεν υπήρχαν), στο ίδιο σημείο έμεινε και για μεγάλη χρονική περίοδο στα οθωμανικά χρόνια. Το 1820 μετατοπίστηκε η κοίτη του αγιάσματος έξω από τα τείχη μιας και πριν βρισκόταν μέσα στο χώρο του Σαραγιού. Το 1901 ο πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄πέτυχε έτσι ώστε το πάνω μέρος του κτιρίου να συνεχίσει να ανήκει στον Τούρκο ιδιοκτήτη του ενώ στο υπόγειο φτιάχτηκε ολόκληρη εκκλησία και δύο δωμάτια στον ημιώροφο. Το 1931 το αγίασμα επισκευάστηκε και τοποθετήθηκε μαρμάρινο αγιασματάρι. Το 1955 το αγίασμα καταστράφηκε κατά τα "Σεπτεμβριανά" αργότερα όμως επισκευάστηκε.
Σήμερα με το αγίασμα του Βεφά είναι τα πιο δημοφιλή αγιάσματα της Πόλης που τα επισκέπτονται χριστιανοί και μουσουλμάνοι.

Όσον αφορά τη φωτογραφία η οδός έτσι όπως ήταν τότε είναι και τώρα. Στα δεξιά είναι ο τοίχος της Υψηλής Πύλης, το φαρδύ πεζοδρόμιο, το κτίριο απέναντι που σήμερα είναι το ξενοδοχείο "Αμισός", οι ράγες του τραμ. Αυτό που άλλαξε είναι ότι στη θέση που βρίσκονται τα άλογα στη φωτογραφία βρίσκεται η στάση του τραμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου