Τρίτη 17 Μαΐου 2011
Αγίασμα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εν Βεφά
Το βυζαντινό αυτό αγίασμα βρίσκεται στην περιοχή Vefa δίπλα στην Ataturk bulvari απέναντι από τη μονή του Παντοκράτορα (Zeyrek camii). Πιθανολογείται ότι χτίστηκε πάνω στα ερείπια του ναού "Σφωρακίου του Πατρικίου" που δοξάσθηκε την εποχή των αυτοκρατόρων Αρκαδίου, Θεοδοσίου και Μαρκιανού. Η συνοικία τότε ονομαζόταν "τα Σφωρακίου". Μετά την άλωση η περιοχή πήρε το όνομα Vefa από τον διάσημο Τούρκο μουσικό και ποιητή Seyh eb-ul Vefa. Μετά την άλωση ο ναός κατεδαφίστηκε και τα υλικά του χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τζαμιών ενώ ο χώρος μετατράπηκε σε κήπο τον λεγόμενο Karagoz bostan τον οποίο καλλιεργούσαν χριστιανοί.
Το 1750 το κτήμα ανήκε σε μακεδόνα ιερέα ο οποίος το πούλησε σε ηπειρώτη ομογενή.Ο ηπειρώτης συνέχισε να καλλιεργεί το κτήμα χωρίς να γνωρίζει ότι σε εκείνο το χώρο υπήρχε αγίασμα. Η κόρη του κτηματία ονειρεύθηκε ότι στο χώρο υπήρχε αγίασμα. Μετά από ανασκαφές το 1755 ανακαλύφθηκε υπόγεια στοά στο βάθος της οποίας βρέθηκε και η δεξαμενή. Στο ίδιο σημείο βρέθηκε και η μαρμάρινη εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου με χρονολογία 1080. Μετά από αυτή την ανακάλυψη ο κήπος μετονομάσθηκε από τους Τούρκους Ayazmali bostan.
Κοντά στα τέλη του 19ουαι. πέρασε στα χέρια της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας της Κωνσταντινούπολης. Η Μ.Φ.Α. έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις και επισκευές στο αγίασμα. Το 1871 έκλεισε τα παλιά σκαλοπάτια που βρίσκονταν κοντά στο Άγιο Βήμα και άνοιξε τα σημερινά στη δεξιά πλευρά. Το 1877 έκτισε το γυναικωνίτη. Το 1878 άνοιξε τα σκαλοπάτια στην αριστερή πλευρά.Το 1888 έκτισε την οικοδομή και τα γραφεία. Το 1894 επισκεύασε το Άγιο Βήμα που είχε καταστραφεί από σεισμό. Το 1899 έκτισε το νάρθηκα.
Το αγίασμα που σώθηκε δυό φορές από μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή το 1896 και το 1918 καταστράφηκε τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955. Επισκευάστηκε όμως και λειτουργεί μέχρι και σήμερα όπου προσέρχονται χριστιανοί και μουσουλμάνοι.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου