Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Υδραγωγείο Ουάλεντος

Το υδραγωγείο ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον αυτοκτάτορα Ουάλεντα τα έτη 366-368 ο οποίος χρησιμοποίησε τις πέτρες από τα τείχη της Χαλκηδόνας τα οποία γκρέμισε λόγω ανταρσίας των κατοίκων της. Το υδραγωγείο ολοκληρώθηκε το έτος 373 και εγκαινιάστηκε από τον Praefectus urbis Klearchos ο οποίος έχτισε και το Νυμφαίο το 372-373.


Το μήκος του είναι 971 μ. και κατά μέσο όρο έχει ύψος 28-29 μ. και από τη θάλασσα 63,5 μ.Περνάει πάνω από την κοιλάδα που βρίσκεται ανάμεσα του λόφου των Αγ. Αποστόλων και του λόφου του Καπιτωλίου.


Το χτίσιμό του έγινε από χοντροκομμένες πέτρες και με σοβά χτιστό, σε κάποια σημεία έχει δύο ορόφους και τοάνοιγμα των καμάρων κυμαίνεται από 7,75 ως 8,24 μ. Πάντως φαίνεται ότι η κατασκευή έγινε με μεγάλη προσοχή.


Τα νερά που περνούσαν από αυτό ερχόταν από το Halkali, Kavak koy και Τζεμπεζή κιοϊ κατά τον Σκαρλάτο Βυζάντιο.Οδηγούνταν στην Βασιλική κινστέρνα και χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες του Μεγάλου Παλατίου των Βυζαντινών και αργότερα του Σαραγιού των Οθωμανών.



Στα χρόνια του Ιουστίνου Β' (565-578) επισκευάστηκε το 576 λόγω ζημιών που έπαθε από σεισμό. Αργότερα και ο Κωνσταντίνος Κοπρώνυμος το 759, ο Βασίλειος ο Μακεδών το 1019 και ο Ρωμανός Αργυρός αλλά και ο Ανδρόνικος ο Κομνηνός το επισκεύασαν. Σύμφωνα με τα γραφόμενα του Clavijo το 1403 συνεχιζόταν η λειτουργία του.


Μετά το 1453 όλο το υδάτινο δίκτυο της Πόλης επανεξετάστηκε. Το υδραγωγείο αυτή την εποχή εξυπηρετούσε τις ανάγκες νερού του Eski saray που χτίστηκε στο χώρο του βυζαντινού Καπιτωλίου αλλά και μετά τις ανάγκες του Topkapi saray.


Η πιο μεγάλη επισκευή έγινε από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή το 1536 μετά από ζημιές που έπαθε από σεισμό. Στα μετέπειτα χρόνια επισκευάστηκε ξανά από τον Μουσταφά Β' (1695-1703) και από τον διάδοχό του Αχμέτ Γ' (1703-1730).



Σήμερα φυσικά και δεν χρησιμοποιείται για τις υδάτινες ανάγκες της πόλης και κάποια κομμάτια του ιδιαίτερα προς το τέλος είναι μισοκατεστραμμένα,αυτά που φτάνουν στην πλατεία του Βαγιαζήτ.




Μια φωτογραφία των τελευταίων χρόνων,και στις δυό πλευρές του δρόμου σήμερα υπάρχουν ωραιότατα πάρκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου