Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Στήλη των Γότθων
Gotlar sutunu


Η στήλη αυτή βρίσκεται μέσα στο Gulhane parki κάτω από τα κιόσκια του παλατιού του Top Kapi στην πλαγιά του λόφου που κατεβαίνει στο Sarayburnu.


Βρίσκεται πάνω σε δυο σκαλοπάτια τοποθετημένη κι είναι ένα μονοκόμματο μάρμαρο, στην κορυφή της υπάρχει ένα κορινθιακό κιονόκρανο. Το ύψος της είναι 15 μ. πάνω στο κιονόκρανο υπάρχει ανάγλυφος ένας αετός που κοιτάει κατευθείαν στη θάλασσα. Στο βάθρο υπάρχει χαραγμένη η επιγραφή FORTUNAE REDUCI OB DE VICTOS GOTHOS ( Η τύχη μας ξαναγύρισ εχάρη στην νίκη επί των Γότθων).


Στην άλλη πλευρά υπάρχουν χαραγμένα τα γράμματα IC XC NIKA.



Το πότε στήθηκε και από ποιον είναι άγνωστο. Υπάρχει η άποψη που συνδέει τη στήλη με τον Θεοδόσιο Α' ή με τον Θεοδόσιο Β'. Υπάρχει και η άποψη που αποδίδει τη στήλη στον αυτοκράτορα Κλαύδιο (268-270). Ωστόσο από το σχήμα των γραμμάτων που βλέπουμε θα ήταν πιο σωστό να πούμε ότι η στήλη σχετίζεται με τα χρόνια του Κωνσταντίνου Α' ή του Κωνστάντιου.



Είναι ένα από πιο πιο παλιά μνημεία της Πόλης. Υπάρχει η άποψη ότι βρισκόταν στη μέση ενός αμφιθεάτρου που βρισκόταν εκεί από τα χρόνια του αρχαίου Βυζαντίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου