Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Μαρτύριο Κάρπου και Παπύλου



Αναπαράσταση του μαρτυρίου (Από την ιστοσελίδα Byzantium1200)

Βρίσκεται στην Ilyas Bey caddesi στα Ψαμαθειά κάτω ακριβώς από το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Μηνά.


Η είσοδος του ξυλουργείου.


Χτισμένο στην ανατολική πλαγιά του Ξηρόλοφου.


Φωτογραφία του κτίσματος της δεκαετίας του 1930.
Σύμφωνα με τα Πάτρια της Κωνσταντινουπόλεως χτίστηκε από την αυτοκράτειρα Ελένη μητέρα του Μ. Κωνσταντίνου στη μνήμη των μαρτύρων Κάρπου και Παπύλου που μαρτύρησαν την εποχή του Δέκιου το 251μ.Χ. Έχει αποδειχτεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το κτίσμα είναι του 4ου ή 5ου αι.
Το αρχικό κτίριο ήταν δύο επιπέδων σε σχήμα ροτόντας, σήμερα σώζεται μόνο το κάτω μέρος χωρίς όμως να είναι εμφανής η αρχική του μορφή από τα κτίσματα που υπάρχουν. Η κεντρική αίθουσα της ροτόντας είχε διάμετρο 12 μ.και ύψος 5,70 μ. ήταν χτισμένη σε μορφή θολωτού τάφου από τούβλα εξαιρετικής τεχνικής. Η αίθουσα αυτή περικλείεται από ένα



deambulatorium και διαστάσεων 2,5 μΧ 7,5 μ. Η κεντρική αίθουσα έχει πρόσβαση ανατολικά σε ένα ορθογώνιο βήμα, από εκείνο το βήμα υπάρχει σπειροειδής σκάλα που προφανώς οδηγούσε στο πάνω επίπεδο. Στο αριστερό μέρος του βήματος υπάρχει ένα κελί με μια αψίδα. Υπάρχει και αγίασμα ακριβώς απέναντι από το μαρτύριο.



Σήμερα το μαρτύριο βρίσκεται πίσω από ένα βενζινάδικο και στεγάζει δύο καταστήματα, ένα ξυλουργείο και ένα πλυντήριο αυτοκινήτων.


Όσον αφορά την πρόσβαση στον πεταλοειδή διάδρομο που περιτρέχει το μαρτύριο γίνεται από ένα καφενείο


Το καφενείο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου