Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Απίστευτη ιστορία ζωής:Ο Έλληνας που τιμήθηκε από τον Τουρκικό στρατό για την ανδρεία του- Vasil Harizanos



Μπορεί το 1960, πέντε χρόνια μετά τα Σεπτεμβριανά και λίγο πριν τις απελάσεις ο Ελληνισμός της Ανατολής να έχουν προβλήματα, ωστόσο μια ιστορία που συγκίνησε και ξεχώρισε στην Τουρκική κοινή γνώμη άλλαξε τα δεδομένα αλλά και τον τρόπο που αντιμετώπιζε η τουρκική κοινή γνώμη τους νεαρούς Ρωμιούς.

Την πρωτοχρονιά του 1960, στην Ερζερούμη(Ερζερούμ) γινόντουσαν προετοιμασίες για το γλέντι της αλλαγής του χρόνου και έτσι πολλοί φαντάροι βοηθούσαν τους αξιωματούχους. Ένας απο τους φαντάρους άναψε ενα τσιγάρο, και το παλιό σπίτι του στρατιώτη, “ορντού εβί” άρχισε να γεμίζει απο τις φλόγες και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλοί φαντάροι δεν μπορούσαν να βγούν έξω και τα πράγματα βγαίναν εκτός ελέγχου.




Ο νεαρός στρατιώτης πεζικού Βασίλης Χαριζάνος, ρωμιόπουλο απο τα Ταταύλα, άρχισε να τρέχει και να μπαίνει μέσα στο φλεγόμενο σπίτι με σκοπό να σώσει τους φίλους φαντάρους του. Τέσσερα άτομα ήταν σε κίνδυνο και έτσι τα τρία τα έσωσε αφού τους έβγαζε έξω. Ο τέταρτος όμως όταν πήγε ο Βασίλης να τον σώσει, πνίγηκε απο τους καπνούς και έχασε τις αισθήσεις του.



Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Αν και τα προεόρτια του Κυπριακού ήταν εμφανή, οι τουρκικές εφημερίδες και ραδιόφωνα μιλούσαν για μέρες για την τραγωδία της Ερζουρούμης καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο έχασε τη ζωή του ο νεαρός Ομογενής
ο οποίος κηδεύτηκε με τιμές αλλά και με παρουσία όλων των πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής της εποχής στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση της κοινής γνώμης
προς το Ρωμαίϊκο στοιχείο.





Μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Ερζερούμης όπου οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν στη ζωή παρότι ο οργανισμός του ήταν πολύ δυνατός.

Η κηδεία του στην Κωνσταντινούπολη συγκέντρωσε πλήθος στρατιωτικών, κόσμου ενώ ο Άγιος Δημήτριος στα
Ταταύλα-Κουρτουλούς είχε γεμίσει με τουρκικές σημαίες ενώ ο κόσμος είχε δημιουργήσει κατάσταση αδιαχώρητου.


Στην κηδεία του στον Άγιο Δημήτριο Ταταούλων παραβρέθηκαν πολλοί επίσημοι, ενώ το φέρετρο του αδικοχαμένου Βασίλη κρατούσαν ο Νομάρχης Αντιστράτηγος Refik Tulga, ο Υποστράτηγος πεζικού Yusuf Alpmansu, πολλοί στρατιωτικοί και επίσημοι, ενώ ο Βασίλης δέχθηκε τιμές με το Άστρο της Ημισελίνου, μια απο τις
διακρίσεις που κάποιος κερδίζει σπάνια, λόγω της αυτοθυσίας του και του τρόπου που έδειξε ηρωισμό για να σώσει συναδέρφους του εν ώρα υπηρεσίας.



Τραγικές μορφές στην κηδεία του ήταν η μητέρα του Ελένη Αλτινγιουβά Χαριζάνου και η γιαγία του Δέσποινα.
Τα νεότερα χρόνια πολλοί κομματικοί σχηματισμοί, όπως το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, δεξιά ακόμα και ακροδεξιά κόμματα, έχουν αποτίσει φόρο τιμής σε εναν άνθρωπο που χωρίς δόλο δεν δίστασε να ορμήσει στις φλόγες.

Ο Βασίλειος Χαριζάνος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την 1η Απριλίου του 1939 στην περιοχή των Ταταούλων. Τελείωσε το Ζωγράφειο Λύκειο και στην συνέχεια παρουσιάστηκε στον στρατό για να πραγματοποιήσει την θητεία του.



Αν και πολύ νέος όταν έχασε την ζωή του,είναι ενας απο τους ελάχιστους μη μουσουλμάνους που έχει τιμηθεί απο τον Τουρκικό Στρατό με διάκριση για την ανδρεία που επέδειξε.


Πηγή: omogeneia-turkey

Από το αφιέρωμα του περιοδικού Toplumsal Tarih, Μάιος 2007


Το εξώφυλλο του περιοδικού.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου