Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Στήλη του Μαρκιανού - Kıztaşı



Η στήλη του Μαρκιανού ( στα τουρκικά Kıztaşı )


Στη Βυζαντινή εποχή ήταν στη δυτική πλευρά του 4ου λόφου της πόλης , στη ΒΔ διασταύρωση της Μέσης Οδού , στη ΧΙ ρεγεώνα . Σύμφωνα με τη λατινική επιγραφή στη βάση της στήλης , ο έπαρχος της πόλης Τατιανός Δέκιος τοποθέτησε τη στήλη προς τιμήν του αυτοκράτορα Μαρκιανού ( 450-457 ) . Σύμφωνα με τον ιστορικό της τέχνης J. Kollwitz , η στήλη ανυψώθηκε το 452 μ.Χ.


Στην κορυφή της στήλης υπήρχε άγαλμα του αυτοκράτορα Μαρκιανού , που δεν είναι βέβαιο πότε γκρεμίστηκε . Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς τέχνης το άγαλμα του Μαρκιανού βρίσκεται στο Μπάρι και είναι ύψους 5 μέτρων .


Η στήλη κατασκευάστηκε από γρανίτη .  Έχει ύψος 10 μέτρα . Σήμερα στην κορυφή της υπάρχει κορινθιακό κιονόκρανο με αετούς στις τέσσερις γωνίες , που έπαθε ζημιές κατά το σεισμό του 1894 .



Στη βόρεια πλευρά της βάσης , που είναι μαρμάρινη , χαράχτηκε αναθηματική επιγραφή με δύο Νίκες που φέρουν ασπίδα . Από εκεί προέρχεται το τουρκικό όνομα της στήλης ( Kıztaşı, δηλαδή η πέτρα της κόρης )
Στην ανατολική και δυτική πλευρά χαράχτηκε μονόγραμμα του Χριστού μέσα σε στεφάνι , ενώ στη νότια πλευρά της βάσης σταυρός μέσα σε στεφάνι .


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου