Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ναός της Αγίας Θέκλης-Toklu dede Mescidi

Ο ναός αυτός βρισκόταν στην περιοχή του Αϊβάν Σαράι,στο βορειοδυτικό άκρο της Κων/πολης.
Από τα γραφόμενα της Άννας Κομνηνής φαίνεται ότι τον ναό τον έκτισε ο Ισαάκιος Κομνηνός(1057-1059) γυρνώντας μετά από εκστρατεία εναντίον των Πατζινάκων και σωζόμενος ως θαύματος αυτός και ο στρατός του από φοβερή καταιγίδα στις 24 Σεπτεμβρίου που είναι ημέρα μνήμης της Αγίας Θέκλης. Ο ναός ήταν περικαλλής και πολυδάπανος.
Ο συνεχιστής όμως του Θεοφάνη αναφέρει ότι στα χρόνια του Θεόφιλου που βασίλευσε 229 χρόνια πριν τον Ισαάκιο η κόρη του Θέκλα ίδρυσε ευκτήριο στην περιοχή του παλατιού των Βλαχερνών το οποίο ήταν ευμορφώτατο και εκεί "τον βίον ούσα κλινοπετής εξέλιπεν".Ότι ο ναός περικλειόταν από τον περίβολο του παλατιού των Βλαχερνών φαίνεται και από τον Νικήτα Χωνιάτη.



Ο ναός στα χρόνια του Πασπάτη(19ος αι.) ήταν ένα μικρό επίμηκες κτίσμα,ξυλόστεγο,μήκους 20 και πλάτους 9 βημάτων,κοντά στο αγίασμα των Βλαχερνών από το οποίο το χώριζαν ξύλινα σπίτια.Το εσωτερικό του ναού ήταν γυμνό και έφερε μόνο αραβικά γράμματα. Στη μεγάλη πόρτα του ναού υπήρχε το όνομα του Τοκλού Ιμπραχήμ Δεδέ του οποίου ο τάφος είναι έξω της πύλης των Βλαχερνών ανάμεσα στο Ηράκλειο και Λεόντιο τείχος.
Ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί αμέσως μετά την Άλωση



Η παραπάνω φωτογραφία είναι από τις σπάνιες που υπάρχουν και δείχνουν πώς ήταν ο ναός. Στη διάρκεια του 20ου αι. κάποια απομεινάρια της αψίδας και των νότιων τοίχων γκρεμίστηκαν από τον ιδιοκτήτη.Την περίοδο αυτή ήρθαν στο φως και κάποιες τοιχογραφίες των αγίων Ελευθερίου, Αβέρκιου, Πολύκαρπου, Σπυρίδωνα, Προκόπιου και Νικήτα.
Τα τελευταία ερείπια του ναού εξαφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου