Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Αρσλανχανέ
Arslanhane


Ήταν ο εν τη Χαλκή του Σωτήρος ναός ή οΧριστός της Χαλκής. Η Χαλκή πύλη ήταν η κεντρική είσοδος για το Μέγα Παλάτιον των Βυζαντινών και βρισκόταν στο Αυγουσταίον στο μεγάλο forum μπροστά στην Αγία Σοφία.





Χάρτης από το Nuremberg chronicle, γύρω στα 1500. Διακρίνεται ο κίονας του Ιουστινιανού μπροστά στην Αγία Σοφία, δίπλα στον κίονα μάλλον είναι το Arslan hane.




Στο μέρος όπου βρισκόταν μια μικρή εκκλησία και δίπλα στη Χαλκή πύλη τον 10ο αι. ο Ιωάννης Τσιμισκής έχτισε μια καινούργια μεγαλύτερη στολίζοντάς την με πολύ πλούσια σχέδια.Για να τη φτιάξει γκρέμισε τα λουτρά του Οικονομίου και χρησιμοποίησε τα υλικά τους. Όταν πέθανε το 976 εδώ ενταφιάστηκε.


Ήταν μια διώροφη κατασκευή που υποστηριζόταν από δύο μισούς παραπλήσιους κουμπέδες. Στό πάνω μέρος υπήρχε ταράτσα. Λόγω της θέσης της η εκκλησία έπαιξε σημαντικό ρόλο για μεγάλο διάστημα.


Μετά την άλωση και στα τέλη του 15ου αι. στο πλάι της εκκλησίας μεταφέρθηκε το Cebehane (αποθήκη όπλων). Ηεκκλησία εγκαταλείφθηκε και άρχισε να χρησιμοποιείται ως θηριοτροφείο (arslan hane). Τα παράθυρα του κάτω μέρους χτίστηκαν και εκεί στεγάζονταν τα άγρια θηρία. Το πάνω μέρος στέγασε τους ζωγράφους που δούλευαν στο Σαράι,ήταν το Nakkashane. Στο δεύτερο όροφο υπήρχαν υπολείμματα παλιών μωσαϊκών τα οποία είδε ο Πολωνός περιηγητής Συμεών στις αρχές του 17ου αι.


Το 1741 σε μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στα πέριξ της Αγίας Σοφίας το κτίριο έπαθε ζημιές.
Το 1802 κάηκε το πάνω μέρος του κτίσματος και το 1804 για να επεκταθεί το γειτονικό Cebehane το κτίριο γκρεμίστηκε. Όμως σε φωτιά που ξέσπασε το 1808 κάηκε ολοσχερώς και το Cebehane και δεν έμεινε κανένα ίχνος. Στο χώρο που έμεινε άδειος το 1848 ο G. Fossati ξεκίνησε το χτίσιμο ενός μεγάλου κτιρίου για να γίνει Πανεπιστήμιο. Ηκατασκευή του κράτησε πολλά χρόνια και στο τέλος χρησιμοποιήθηκε ως δικαστικό μέγαρο το οποίο κάηκε στα 1933.





Το μεγάλο κτίριο που βρίσκεται αριστερά της Αγίας Σοφίας είναι το Istanbul Adliye που ήταν χτισμένο στο χώρο όπου βρισκόταν το Arslan hane και κάηκε το 1933.




Στις μέρες μας ο χώρος αυτός αφού κατά τη δεκαετία του 80 χρησιμοποήθηκε ως στρατόπεδο, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και έμεινε άδειος, ώσπου λίγα χρόνια πριν ξεκίνησαν μεγάλες ανασκαφές που έφεραν στο φως τμήματα του Μεγάλου Παλατιού των Βυζαντινών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου