Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ισα καπί μεστζιδί
(Isa Kapisi Mescidi)


Tam boyutlu görseli göster





To Isa kapisi mescidi βρίσκεται δίπλα στο τείχος του Κωνσταντίνου και κοντά στην πύλη, για την αρχική ονομασία της οποίας οι γνώμες διίστανται.Η πλέον αποδεκτή ονομασία της πύλης
στο Βυζάντιο,μέχρι και τα χρόνια του Buondelmonti(1422), ο οποίος την αναφέρει ως porta antiquissima pulchra, ήταν Παλαιά Πόρτα κατά τον Schneider, ή πύλη του Εξακιωνίου κατά την Otuken.

Ο Πασπάτης συνάγει από το όνομα του mescidi και της παρακείμενης οδού,της καλουμένης της πύλης του Ιησού, ότι η βυζαντινή πύλη ονομαζόταν του "Ιησού". Ένας Ρώσος προσκυνητής το 1390 αναφέρει μια πύλη από την οποία εξερχόταν κάποιος για να πάει προς τη Μονή της Περιβλέπτου και τη Χρυσή Πύλη. Η πύλη αυτή απομεινάρι των Κωνσταντίνειων τειχών καταστράφηκε από σεισμό το 1509. Από τον περιηγητή αυτόν μαθαίνουμε ότι η πύλη αυτή είχε και από τη μια και από την άλλη πλευρά της ζωγραφισμένες παραστάσεις της Σταύρωσης του Χριστού και της Δευτέρας Παρουσίας. Και οι δύο παραστάσεις σχετίζονται με τον Χριστό. Η συνοικία γύρω από αυτήν την πύλη αμέσως μετά την άλωση πήρε το όνομα Bab-i Isa mahalesi.

( Ο μεντρεσές του τζαμιού)


Το κτίσμα είναι παλαιολόγειο, πιθανή χρονολογία κτίσης μετά την επανάκτηση της πόλης από τους Λατίνους ,όπως φαίνεται από την τοιχοποιεία. Ηταν ξυλόστεγος ναός. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές αποτελούσε μέρος της Μονής του Πατριάρχη Αθανασίου.





( Η φωτογραφία δείχνει ανασκαφές που γίνονται στο χώρο το 2010. Διακρίνονται τα απομεινάρια του βυζαντινού κτίσματος)


Το 1551 από τον βεζύρη Hadim Ibrahim Pasa μετατράπηκε σε τζαμί. Ο μεντρεσές που υπάρχει δίπλα στην εκκλησία λέγεται ότι φτιάχτηκε από τον αρχιτέκτονα Σινάν. Το 1648 εξαιτίας σεισμού έπαθε ζημιές και έγιναν κάποιες επισκευές. Το 1894 έπαθε μεγάλες ζημιές λόγω ισχυρού σεισμού και έπαψε να χρησιμοποιείται.Οι τοιχογραφίες που υπήρχαν στην αψίδα από την εποχή των Παλαιολόγων σήμερα δεν υπάρχουν πιά.

Από την εκκλησία σώζονται οι πίσω νότιοι τοίχοι κάποια κομμάτια της αψίδας και οι βόρειοι τοίχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου