Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Αγίασμα Αγ. Χαραλάμπους


Η επιγραφή πού υπάρχει πάνω από την κλειστή είσοδο του αγιάσματος επί του παραλιακού δρόμου του Κερατείου.


Το αγίασμα βρίσκεται στην περιοχή του Τζιμπαλί κοντά στην Ayakapi, δίπλα στο ναό της Αγίας Θεοδοσίας (Gul camii) αποτελώντας ενιαίο συγκρότημα με το ναό του Αγίου Νικολάου πάνω στον παραλιακό δρόμο του Κεράτιου.
Πρώτη φορά γίνεται μνεία του αγιάσματος το 1650 από το διάκονο του πατριάρχη Αντιοχείας Παύλο. Το 1824 μετά από πυρκαγιά τοποθετούνται νέες κλειδαριές στο αγίασμα. Το 1846 στον ανατολικό τοίχο τοποθετήθηκε μαρμάρινο αγιασματάρι, που το ανάγλυφο δάφνινο στεφάνι του περικλείει εγχάρακτη επιγραφή. Το 1905 γίναται μαρμάρινο προσκυνητάρι του Αγίου Χαραλάμπους και το 1912 γίνονται σημαντικά έξοδα επισκευής του αγιάσματος. Τον ίδιο χρόνο ο ζωγράφος Αθανάσιος αναλαμβάνει την αγιογράφηση του αγιάσματος από την οποία σήμερα σώζεται με σημαντικές φθορές τοιχογραφία στο τοξωτό δοκάρι της οροφής.
Το παρεκκλήσιο καταλαμβάνει την προς δυσμάς νότια πλευρά του χώρου "των ευκτηρίων των ρωμαίων της Αγιάς". Κατέχει τη θέση πάλαι ποτέ εδώ βυζαντινού πύργου του πεντηκοστού πρώτου παράλιου πύργου από το πενταπύργιο του Ηρακλείου. Μέρος της κόγχης του ιερού του σχηματίστηκε από την αφαίρεση πλίνθων και πέτρας από το τείχος. Το τείχος στο σημείο αυτό έχει πάχος 2 μ. και αποτελεί το μοναδικό μέρος όπου σώζονται άρτιες και οι επάλξεις. Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι αρχικά υπήρχε ναΐσκος εντός του πύργου που σταδιακά επεκτάθηκε και ετιμάτο μάλλον στο όνομα του αγ. Νικολάου προστάτη των ναυτικών. Οταν το 1837-38 κτίστηκε νέος ναός του αγ. Νικολάου ακριβώς δίπλα ο ήδη υπάρχων ναός ονομάστηκε του αγ. Χαραλάμπους.
Στα γεγονότα του Σεπτέμβρη του 1955 εν μέρει παθαίνει ζημιές οι οποίες αποκαθίστανται, έκτοτε λόγω των πραγμάτων αλλά και λόγω ελλείψεως πόρων οι όποιες επεμβάσεις είναι μεμονωμένες και σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.
Τα τελευταία χρόνια η υγρασία και η εγκατάλειψη άφησαν έντονα τα σημάδια τους στον ιστορικό αυτό χώρο που στερήθηκε και τον εικονογραφικό του διάκοσμο μετά τις κλοπές της δεκαετίας του 1980.
Σήμερα η είσοδος του αγιάσματος πάνω στο δρόμο έχει μείνει βυθισμένη κατά ένα περίπου μέτρο από το οδόστρωμα και είναι αχρηστευμένη εδώ και χρόνια.

3 σχόλια:

  1. Αν θα μπορουσατε να μας δώσετε το στίγμα για το που βρίσκεται ακριβώς η πινακίδα του αγιάσματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν θα μπορουσατε να μας δώσετε το στίγμα για το που βρίσκεται ακριβώς η πινακίδα του αγιάσματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.google.com.br/maps/@41.0276598,28.9567751,3a,75y,206.34h,71.89t/data=!3m6!1e1!3m4!1scaVSZLYRNHN4Gbd5p2V7jg!2e0!7i13312!8i6656

    ΑπάντησηΔιαγραφή