Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ονομασίες της Κωνσταντινούπολης

Η ονομασία Νέα Ρώμη δόθηκε γιατί η νέα πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας θεωρούνταν ως συνέχεια της παλαιάς πρωτεύουσας Ρώμης. Το όνομα διατηρήθηκε μέχρι και τις μέρες μας στους εκκλησιαστικούς κύκλους με επικεφαλής το Οικουμενικό Πατριαρχείο.



Το όνομα Κωνσταντινούπολη που προήλθε από τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο γνώρισε στο πέρασμα των αιώνων αλυσίδα ολόκληρη από παραλλαγές, μεταφράσεις και παραφράσεις.
Το αραβικό όνομά της είναι Κονσταντινιγιέ το οποίο χρησιμοποιούνταν στη γραπτή οθωμανική γλώσσα και ήταν το επίσημο όνομα της Πόλης.



Υπήρχε το όνομα Ιστινπόλ που προήλθε από το Ιωνικό "Εις την Πόλιν".Επειδή όμως οι Μεγαρείς έποικοι του Βυζαντίου δαν Δωριείς που ήταν χρησιμοποιούσαν το άλφα αντί για ήτα υπήρχε και η χρήση του "Εις ταν Πόλιν" από το οποίο προήλθε και το Ιστανπόλ. Οι Οθωμανοί διεκδικώντας την τουρκική προέλευση του Ιστανπόλ κάποτε το παραποίησαν σε Ισλαμπόλ (πόλη γεμάτη με μουσουλμάνους) το οποίο όμως δεν πέτυχε. Στα τέλη του 19ου αι. το Ιστανπόλ άρχισε να παραφθείρεται σε Ιστανπούλ και αυτό έμεινε μέχρι τις μέρες μας και ως επίσημο πλέον όνομα της πόλης.



Αλλά πέρα από αυτά τα ονόματα η Κωνσταντινούπολη περιβλήθηκε και με άλλα διακοσμητικά ονόματα που έδειχναν την ευτυχία των Οθωμανών για το πολύτιμο απόκτημά τους, την αγαλλίαση τους για τη σπάνια καλλονή και σπουδαιότητά του, τη δικαολογημένη υπερηφάνεια τους για τη μοναδική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητά του. Τα ονόματα αυτά είναι:
Ασιτανέ, το κατώφλι του παλατιού και μεταφορικώς η μητέρα των πόλεων.
Ασιτανέι Σααντέτ, το βασιλικό κατώφλι της ευτυχίας.
Μπελντέι Ταγιμπέ, ωραία και ευχάριστη πόλη.
Νταρούλ-ουλ-Χαλιφέ, η έδρα του Χαλιφάτου.
Νταρ-ουλ-Μουλκί-Οσμανί, η πρωτεύουσα της χώρας των Οθωμανών.
Νταρ-ουλ-Σουλτάνα, η έδρα της βασιλείας.
Ντεραλιγιέ και Ντέρι-αλιγιέ, η πόλη του θρόνου.
Ντερμπάρ, η τοποθεσία της Πύλης, δηλαδή του θρόνου.
Ντερμπάρι σααντέντ καράρ, η πύλη της ευτυχίας του βασιλέως.
Ντερμπάρι σεβκέτ καράρ, η πύλη αναπαύσεως του βασιλέως.
Ντερσααντέντ και Ντέρι-Σααντέτ, Πύλη της ευδαιμονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου